Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

DENIOS introduceert het Axion MSR™-systeem in haar assortiment.

Nieuw in het omvangrijke programma nood- en oogdouches van DENIOS zijn oogdouches met het gepatenteerde Axion MSR™-systeem van de gerenommeerde Amerikaanse producent Haws. Onderscheidend bij dit nieuwe systeem is dat het sproeipatroon van de oogdouches ervoor zorgt dat de vervuiling op de oogbol van binnen naar buiten wordt verplaatst. Hierdoor komt de vervuiling niet in het traansysteem van het oog terecht, waardoor de kans op blijvende schade dus wordt verkleind.

De ontwikkelaars van dit Axion MSR™-systeem zijn er met dit omgekeerde sproeipatroon in geslaagd om de chemische vervuiling niet alleen medisch verantwoord te verdunnen, maar ook om het goed af te voeren van binnen naar buiten. De laminaire gezichtstroom zorgt voor een consistente doorstroming, zodat de opwaartse snelheid geminimaliseerd wordt voor een minimale belasting tijdens het spoelen. 

Blootstellingstijd

Ongeveer 10% van alle oogtraumata op jaarbasis worden veroorzaakt door een chemisch letsel.  Een chemisch letsel ofwel een etsing is een ongeval waarbij een schadelijke, bijtende stof in de ogen terechtkomt. De schade aan het oog wordt voornamelijk bepaald door de aard en de concentratie van de stof en de inwerkingsduur. Direct en langdurig spoelen van de oogbol na een ongeval is dan ook noodzakelijk om blijvende schade aan het oog te voorkomen. De meest gevreesde chemische stoffen zijn logen (ammonia en ongebluste kalk) en zuren (zoutzuur, salpeterzuur en zwavel).  Direct en langdurig spoelen (minimaal 15 minuten) is in zo’n situatie de beste oplossing. Niet voor niets is een goed functionerende oogdouche op locaties waar gewerkt wordt met chemische stoffen dan ook een verplichte voorziening.

Eisen

Aan welke eisen moet een goed functionerende oogdouche eigenlijk voldoen? Een goed functionerende oogdouche waarmee het mogelijk is om minimaal 15 minuten te spoelen moet voldoen aan een aantal eisen. Onder andere moet de oogdouche gebouwd zijn conform de Europese norm, EN 15154-2 (Klik hier voor meer informatie over deze norm.) In deze norm worden richtlijnen gegeven voor het gewenste debiet (15 liter per minuut) en het sproeipatroon. Belangrijk is ook dat het water waarmee wordt gespoeld op de juiste temperatuur is, tussen de 20 en 25° C. Naar keuze kan een oogdouche worden aangesloten op een warm of koud watervoorziening. Wordt gewerkt met warm water, dan dient een veiligheidsthermostaat geplaatst te worden die instelbaar is op een vaste waarde. Wordt deze waarde overschreden dan, moet het systeem zo ingesteld staan dat de warm wateraanvoer per direct wordt afgesloten. Is op locatie geen warm water beschikbaar en wordt gewerkt met koud water, dan dient een doorstroom-verwarmingsysteem, een systeem met een boiler of een tankdouche met een capaciteit van 60 liter per minuut te worden geplaatst. De laatstgenoemde optie is alleen interessant als grote hoeveelheden watervolumes nodig zijn. 

Waterkwaliteit

Essentieel voor een goed functionerende oogdouche is verder dat gewerkt wordt met schoon drinkwater, dat niet besmet is met legionella. Een aspect dat nog wel eens vergeten wordt en dat terwijl het risico op een legionellabesmetting groter wordt naarmate water langer stilstaat in een leiding. Niet voor niets levert DENIOS daarom al haar oogdouches altijd met een kant en klare bypass met afsluiter en tijdschakelaar. Dit systeem zorgt ervoor dat de leiding 1x per 24 uur gedurende een korte tijd wordt doorgespoeld. Het water dat op dat moment in de leiding staat wordt dan afgevoerd en automatisch ververst. Zelfs als de oogdouche niet in gebruik is.

Opstelling

Belangrijk is verder dat de oogdouche op de juiste wijze staat opgesteld in een bedrijf of laboratorium en dat de oogdouche is uitgerust met een geïntegreerd meldsysteem. Het meldsysteem stuurt volautomatisch een signaal naar de meldkamer als medische zorg nodig is. Voor wat betreft de opstelling is het belangrijk dat een spoelvoorziening goed bereikbaar is in noodgevallen. Zo mogen er geen obstakels in de weg staan en moet de persoon in kwestie een prettige houding kunnen aannemen. Zorg er bij het plaatsen van de oogdouche dan ook voor dat de persoon in kwestie ergens met haar ellebogen op kan leunen, want 15 minuten spoelen is namelijk een behoorlijke tijd.

Programma

Het nieuwe Axion MSR™-programma bestaat uit tientallen modellen, die allen leverbaar zijn in diverse uitvoeringen, naar keuze conform de ANSI- of EN-normen. Speciaal voor laboratoria heeft DENIOS aanvullend een labmeubel ontwikkeld met een afmeting van 60x60 cm, voorzien van een spoelbak, een mengkraan en een oogdouche. Deze stekerklare unit is voorzien van een doorstroomeenheid, een veiligheidsthermostaat en een automatisch doorspoelsysteem ter voorkoming van legionella. Afhankelijk van de situatie ter plaatse wordt per project steeds door specialisten van DENIOS een advies op maat gegeven. Informeer naar de mogelijkheden.

Website design en ontwikkeling door Guidance, Database Publishing Specialist.