Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

OSS - Laminair downflow booth-unit bij MSD

Hiermee is maximale veiligheid voor de operators gegarandeerd. Twee MSD-medewerkers en een projectingenieur van projectpartner DHV vertellen over de op maat gemaakte Booth-unit die DENIOS leverde aan MSD Oss.

Lees nu de ervaring van Mark Spelmink, Production Engineer, Technology (MSD)

“Ik ben betrokken geweest, als interne projectleider, bij het technisch opstellen en indelen van de laminar downflow booth-unit. Hierin bevindt zich de inweegruimte waarbij producten, die gedroogd op een plaat liggen, worden leeggeschept in vaten. Hier komt veel stof bij vrij. De ‘downflow’ zorgt ervoor dat deze stof niet bij de operator kan komen, die zodoende veilig kan werken. Merck heeft de lat hoger gelegd - we voldeden al aan de Nederlandse norm - en wilde de hoeveelheid actieve stoffen naar nihil brengen. Dit bereiken we onder andere met de voor MSD op maat gemaakte booth-unit van DENIOS!”

“Op maat gemaakte Booth-unit van DENIOS.

Advies 

“Tijdens het offertetraject is alles tot in detail doorgesproken en is er een aangepaste aanbieding gedaan met alle eisen en wensen van MSD erin verwerkt. Ook is er een advies gegeven over de maximale hoogte inzake de luchtflow om tussen het CG-Doek en het plafond van de unit onnodige luchtwervelingen te voorkomen!”, zegt Mark. Hij vervolgt: “De moeilijkheid zat hem in het feit dat de hele installatie in lage ruimtes geplaatst moest worden die ook nog eens moeilijk toegankelijk zijn. DENIOS wist hier wel raad mee en construeerde het geheel zodanig dat er een volledig werkbare situatie ontstond!”

Vaste coördinator

Mark merkt ten slotte op: “Wij zijn uiterst tevreden over DENIOS en haar producten. Maar bovenal met het feit dat we een vaste coördinator kregen toegewezen vanuit DENIOS die ons het gehele traject terzijde heeft gestaan met advies en expertise. We hebben tot nu toe geen ervaring met de aftersales, omdat alles goed functioneert. We hebben zelfs extra filters meegeleverd gekregen zonder dat DENIOS die in rekening heeft gebracht!”

Extreme veiligheid door Laminar Downflow

Containment-systemen, zoals laminar downflow booth-units en laminar downflow bench-units, beschermen operators tegen schadelijke stoffen die vrij kunnen komen tijdens handmatige producthandelingen. Diverse ventilatietechnieken zijn leverbaar met een zeer hoog beschermingsniveau, waarbij de operator alle bewegingsvrijheid krijgt. Laminar downflow booth-units worden vooral gebruikt in de farmaceutische, chemische, cosmetische en voedingsindustrie. Ze bieden een extreem grote bescherming tegen blootstelling aan schadelijke stoffen. De gebruiker heeft volledige bewegingsvrijheid. De werkzaamheden kunnen plaatsvinden onder de beste condities. Dit resulteert in een aanzienlijke verhoging van de productiviteit. De booths zijn leverbaar met recirculatie of met single-pass techniek; in een uitvoering volgens Good Manufacturing Practices (GMP) en volgens de eisen van de Food and Drug Administration (FDA); met persoonsbescherming, met product­bescherming en met persoons- en productbescherming. Vooraf worden met de opdrachtgever afspraken gemaakt over te realiseren doelstellingen. De afgelopen jaren heeft DENIOS diverse projecten gerealiseerd voor producenten in de farmaceutische en fijnchemische industrie.

 Lees nu de ervaring van Fred Bongers, Quality Assurance Officer (MSD)

Fred Bongers was sectieleider van de monsternamegroep bij MSD in Oss. Deze groep is de gebruiker van de booth-unit met betrekking tot het bemonsteren van niet actieve grondstoffen (excipients). “De reden voor MSD om de booth-unit te plaatsen was om te voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van GMP-regelgeving. DENIOS heeft heel goed begrepen aan welke eisen de booth-unit moest voldoen en heeft op basis van de opgestelde URS een mock-up (proefmodel 1:1) laten bouwen in Engeland. Er is zelfs rekening gehouden met een eventuele strengere regelgeving. De nieuwe installatie bestaat uit een laminar downflow booth-unit voorzien van klasse A lucht en een personeels-/goederensluis met klasse C lucht. DENIOS heeft de gehele installatie geleverd, inclusief de nodige overdruk- en onderdrukruimtes, koel- en verwarmingssystemen, luchtbehandelingskasten, filters, interlocks en besturingssystemen.

FAT en SAT

“Tijdens de ontwikkelperiode van de booth-unit zijn we twee keer naar Engeland afgereisd. De eerste keer was de booth-unit, zoals reeds aangegeven, als proefmodel samengesteld op ware grootte van hout. Wij hadden uitgebreid de mogelijkheid om veranderingen aan het concept te maken, die uiteindelijk ook allemaal zijn ingewilligd. De tweede keer was de booth-unit conform eisen en wensen gereed in de vorm, zoals die zou worden afgeleverd aan MSD. De FAT (Factory Acceptance Test) is goed doorstaan. Tijdens het plaatsen op de locatie is er alles gedaan wat binnen het vermogen lag om de planning te halen. Toen vervolgens ook de SAT (Site Acceptance Test) succesvol was, werd er opgeleverd!”, aldus Fred Bongers.

Een belangrijk recht van het personeel is een veilige werkplek.

Korte lijnen

Fred vervolgt: “MSD heeft van meet af aan een vaste coördinator toegewezen gekregen van DENIOS. Dit hebben wij als zeer prettig ervaren, hierdoor zijn de communicatielijnen zeer kort en is er geen sprake van onnodige ruis.”

 Lees nu de ervaring van Gerard van de Camp, projectingenieur werktuigbouwkunde (DHV)

“Ik ben sinds 2007 vanuit DHV Eindhoven continu werkzaam op projectbasis bij MSD. Hierdoor zijn de interne richtlijnen en standaarddocumenten goed bekend. In het voortraject is door de betrokken afdeling binnen MSD, in samenwerking met een derde partij, een URS voor een booth-unit opgesteld. Aansluitend is er een ontwerp gemaakt en op basis hiervan is er een offerteaanvraag gedaan bij een aantal partijen, waarbij DENIOS positief naar voren kwam met een totaaloplossing. DENIOS is binnen MSD een bekende leverancier voor booth-units en kon aan alle voorwaarden voldoen tegen een concurrerende prijs. Vanaf dat moment is het verdere project uitgevoerd door DENIOS onder leiding van DHV.”

‘Mock-up’

“De hoofdredenen voor de aanschaf van een dergelijke booth-unit waren productbescherming en persoonlijke bescherming. Er is een ‘mock-up’ , een houten model op ware grote gemaakt, zodat de klant kon zien en ervaren wat er geleverd zou worden. Daaruit is een aantal optimalisaties ontstaan inzake de installatiehoogten en uitvoering van een aantal componenten. De complete installatie is bij de fabrikant opgebouwd, zodat deze tijdens de FAT volledig getest en gecontroleerd kon worden. Dit is gedaan om het proces bij MSD niet te verstoren en de doorlooptijd te verkorten. Aansluitend is de installatie gedemonteerd en in Oss opgebouwd, waarna de SAT en vervolgens de kwalificatie met succes zijn uitgevoerd. Voor de productbescherming en persoonlijke bescherming moest de booth een downflow van 0,45 m/s en een luchtkwaliteit klasse C leveren. De luchtkwaliteit in de booth voldoet echter zelfs nog aan klasse A!”

“DHV als ontwerper en DENIOS als leverancier

Samenwerking met DENIOS

“De doorlooptijd van de ‘mock-up’ tot aan de oplevering bedroeg circa 4 maanden. Het was een complex project omdat er weinig ruimte beschikbaar was voor de installatie. DENIOS heeft het project samen met CCD uit Engeland op een professionele en flexibele wijze uitgevoerd!”, concludeert Gerard.

Website design en ontwikkeling door Guidance, Database Publishing Specialist.