Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Nieuwe opslagunit voor T-Power

Bij elektriciteitsproducent T-Power in het Belgische Tessenderlo heeft DENIOS een opslagunit voor bulkcontainers en vaten geplaatst. Een bijzonderheid is het ruimte­besparende design met drie opslagniveaus.

T-Power entree

De unit, met een hoogte van 5 meter en een diepte van 2 meter, neemt maar een beperkt vloeroppervlak in beslag, waardoor T-Power relatief veel chemicaliën op een kleine ruimte kwijt kan. De opslagruimte is geplaatst op een strook tussen het kantoorgebouw en de weg in. Dit biedt volgens Jan Leyssens van Maintenance & Engineering alle ruimte om met intermediate bulkcontainers (IBC’s) en vaten te manoeuvreren, terwijl het werkverkeer er geen last van heeft. Bij het openen van de schuifdeur blijkt de ruim 8 meter brede unit over drie opslagniveaus te beschikken. De opslag neemt dus nauwelijks plek in, en dat was precies de bedoeling.

“Het terrein lijkt hier ruim, maar tijdens groot onderhoud gaan alle onderdelen uit de turbines. Een grote unit zou het plaatsen van complete technische installaties in de weg staan. Daarom is er met DENIOS voor gekozen de hoogte in te gaan op een plek waar niemand er last van heeft en die toch dicht bij de centrale is”, aldus Leyssens.

Opslagunit bij T-Power

De aardgasgestookte energiecentrale van Tessenderlo, met een vermogen van 425 megawatt, ging op 16 juni 2011 commercieel van start. Het Siemens-ontwerp geldt als ultramodern en heeft een rendement van minimaal 58 procent. De installaties kunnen het vermogen per minuut met 15 MW opvoeren of verlagen, zodat de centrale flexibel kan inspelen op de elektriciteitsvraag. De centrale gebruikt ontzoutingsproducten om het turbinewater te demineraliseren en smeer- en regelolie voor de processen. Deze chemicaliën stonden na de oplevering verspreid over het terrein. Een centrale opslag ontbrak. “Er zijn veel chemicaliën nodig om het water in de ketel geschikt te maken voor het proces.  Ze waren in de demin-plant niet altijd  volgens de normen opgeslagen; zo ontbrak er een opvangbak en stond er meer dan een werkvoorraad. De optie om overal aparte lekbakken te plaatsen viel af. Je hebt hier veel potentieel gevaarlijke punten waar een  heftruck tegenaan zou kunnen rijden. Daarbij is het verspreid opstellen onoverzichtelijk. Daarom hebben we besloten te centraliseren naar één opslagpunt, met als extra voordeel dat we de tweewekelijkse inventarisatie van de chemicaliënvoorraad ook in één keer klaar hebben.”

De linkerzijde van de unit toont IBC’s van 1.000- en 200-liter-vaten. Omdat er corrosieve stoffen worden opgeslagen, heeft DENIOS hier een extra opvangbak van kunststof in de bestaande stalen opvangbak geplaatst. Aan de rechterzijde hoeft dat niet; hier staan vooral olieproducten opgeslagen. Vol is de opslag nog niet. Het bovenste niveau is nog leeg. “We hebben bewust wat overcapaciteit gecreëerd. Bij wijzigingen in de installatie moet er mogelijk nieuwe olie bijgekocht worden en willen we die opslag ook hier realiseren.” De opslag is voorzien van elektrische verwarming. Een thermostaat houdt de opslag altijd op minimaal vijf graden Celsius. Enkele vorstgevoelige chemicaliën hebben dus niet te lijden van vriestemperaturen. Met de nieuwe opslagunit voldoet T-Power helemaal aan de wettelijke eisen voor het opslaan en werken met gevaarlijke stoffen, stelt Leyssens tevreden vast.

“We hebben nu een duidelijk onderscheid aangebracht tussen opslag en gebruik. Daar wordt goed op gereageerd tijdens de auditrondes.”

“We hebben een duidelijk onderscheid aangebracht tussen opslag en gebruik”

Website design en ontwikkeling door Guidance, Database Publishing Specialist.