Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Veilige sample-opslag voor laboratorium Zeeland Refinery

Al sinds 1995 levert DENIOS producten aan Zeeland Refinery, een raffinaderij in het Zeeuwse Nieuwdorp (gemeente Borsele). Een van de vele projecten die DENIOS hier heeft uitgevoerd betrof de levering en plaatsing van drie brandcompartimenten bestemd voor de sample-opslag van het nieuwe laboratorium.

De nieuwe opslagvoorzieningen bieden aanzienlijk meer veiligheid dan de oude faciliteiten, óók voor de gebruikers. Hieruit blijkt dat veiligheid en comfort ook samen als doelstelling gerealiseerd kunnen worden. In november 2011 ontving DENIOS de officiële aanvraag voor de levering van de opslagmodules. Na invulling van alle  technische details volgde hierop een offerte. Het aanspreekpunt bij Zeeland Refinery was de heer Peter Kleij. Hij was lid van de projectgroep die de offerte van DENIOS beoordeeld heeft en was verantwoordelijk voor het aanleveren van alle technische gegevens.

Strenge eisen aan leveranciers

Bij de keuze voor DENIOS was de goede prijs-kwaliteitverhouding een belangrijke factor. Ook het feit dat DENIOS al voldeed aan de strenge eisen die Zeeland Refinery stelt aan leveranciers en aan uitvoerende partijen bij werkzaamheden, werkte in het voordeel van DENIOS. Over de adviesfase zegt Peter Kleij verder: “De mensen van DENIOS zijn zeer goed op de hoogte van de wet- en regelgeving. Zelf ben je daar niet elke dag mee bezig, en je kent de laatste stand van zaken niet altijd.” Op advies van DENIOS werden de opslagvoorzieningen uitgevoerd met geforceerde ventilatie. Hiermee blijft een mogelijke (explosie­gevaarlijke) dampopbouw beperkt. Ook is een van de opslagvoorzieningen uitgevoerd met klimaatbeheersing. Dit kwam voort uit overkoepelende veiligheidseisen van Total (het oorspronkelijke moederbedrijf van Zeeland Refinery.

Enkel brandcompartiment bij Zeeland Refinery

Factory Acceptance Test

Binnen DENIOS was projectadviseur André Ehlhardt het aanspreekpunt bij het uitwerken van de tekeningen en het bespreken van een opstelplan. Na ontvangst van de opdracht werd het project overgedragen en werd Thijs-Jan Stolker als projectleider aangesteld. Hij coördineert het contact tussen de klant en de productie in het Duitse Bad Oeynhausen. Hij was dan ook aanwezig bij de Factory Acceptance Test (FAT) op 23 april 2012. “Tijdens zo’n FAT kan de klant de systemen voor aflevering uitgebreid controleren op afwerking en functionaliteit”, legt Thijs-Jan Stolker uit. “Het grote voordeel van een FAT is dat een ontbrekend onderdeel makkelijk en snel in de fabriek gemonteerd kan worden.”

Samen met collega Hans van Drongelen, net als Peter Kleij chemist 1 bij Zeeland Refinery, waren zij bij de FAT aanwezig. Ze kijken met plezier terug op het bezoek aan de fabriek. “Het gaat allemaal meer leven. Je bestelt niet alleen een product, maar je ziet ook wat er allemaal bij komt kijken, en hoe het gemaakt wordt.” Tijdens de FAT werden geen afwijkingen geconstateerd. 2 dagen later, op 25 april 2012, werden de systemen geleverd en nog diezelfde dag werden ze door monteurs van DENIOS geplaatst. Er was gekozen voor een geschakelde opstelling met ‘tussen­panelen’, die de opslagsystemen onderling met elkaar verbinden, waardoor er een ‘strak’ geheel ontstaat.

Plaatsing binnen een dag

Na de plaatsing heeft Zeeland Refinery zelf de benodigde aansluitingen verzorgd, en konden Peter Kleij en André Ehlhardt op 11 juni 2012 de Site Acceptance Test (SAT) uitvoeren. Ook hierbij werden geen afwijkingen geconstateerd die DENIOS aan te rekenen waren. Na de SAT heeft DENIOS uitvoerige digitale ‘as built’-documentatie ter beschikking gesteld. Deze omvat onder meer: certificaten, elektrische schema’s, een ATEX-verklaring en een Nederlands­talige gebruiksaanwijzing. Daarna was de levering compleet en ging de garantietermijn van 24 maanden in.

DENIOS zal de veiligheid van de opslag­systemen jaarlijks controleren. In eerste instantie heeft de heer Kleij de opslagruimte zelf in gebruik genomen om alles goed in te richten. Zodra de oude sample-container leeg is, gaat het laboratorium volledig over op de nieuwe opslagruimte.

De heer Kleij is erg tevreden over de nieuwe voorziening. “We kunnen alles goed neerzetten en hebben dankzij het mechanische ventilatiesysteem geen stankoverlast meer.” Na ingebruikname heeft Zeeland Refinery nog een paar keer contact gehad met DENIOS, om een paar kleinigheden af te wikkelen. ”Die werden na één telefoontje snel opgelost”, aldus Peter Kleij die duidelijk zeer tevreden is over de prestatie van DENIOS.

Zeeland Refinery

Zeeland Refinery is opgericht door oliemaatschappij Total en is operationeel sinds 1973. Lukoil is sinds 2009 de tweede aandeelhouder binnen deze raffinaderij — na overname van de aandelen van Dow Chemical. Zeeland Refinery produceert jaarlijks ruim 9,5 miljoen ton aardolieproducten, zoals lpg, benzine, kerosine, diesel en stookolie voor de scheepvaart. De belangrijkste afzetmarkten zijn Nederland, België en Duitsland. Vanaf het begin heeft Zeeland Refinery veel geïnvesteerd in milieu, veiligheid, modernisering van de installaties en uitbreiding van de capaciteit. Zeeland Refinery heeft ruim 400 werknemers.

Zeeland Refinery brandcompartimenten

Website design en ontwikkeling door Guidance, Database Publishing Specialist.