DENIOS B.V
Christiaan Huijgensweg 4
2408 AJ Alphen aan den Rijn

Tel.: +31 172 50 64 66
E-Mail: info@denios.nl
Internet: www.denios.nl

IBC's - 16 vragen voor IBC-experts

De IBC is tegenwoordig een van de meest gebruikte verpakkingen in de industrie en handel. Onze IBC-experts beantwoorden nu de 16 meest gestelde vragen over de populaire bulkverpakkingen in de grote DENIOS IBC-gids.

Interessante feiten over IBC's

Wat is een IBC?

IBC is de afkorting voor Intermediate Bulk Container en verwijst naar grote containers die worden gebruikt voor het opslaan en transporteren van vloeistoffen. IBC's zijn een van de meest gebruikte soorten verpakkingen in de industrie omdat ze veel voordelen bieden ten opzichte van andere soorten containers. Ze maken bijvoorbeeld goed gebruik in werkruimtes mogelijk: in een IBC kun je op hetzelfde vloeroppervlak een groter volume opslaan dan bijvoorbeeld in vaten.

De gebruikelijke IBC's bestaan ​​uit een kubusvormige tank die ter bescherming is ingekapseld in een roosterkooi of buisframe. Daaronder bevindt zich een vast gemonteerde pallet, waardoor de IBC eenvoudig met een palletwagen of vorkheftruck te verplaatsen is.

Waar is een IBC voor geschikt?

IBC's zijn verkrijgbaar in verschillende gestandaardiseerde maten en afmetingen. De meest voorkomende IBC maten hebben een inhoud van 600, 800 of 1.000 liter. Het volume beïnvloedt op zijn beurt de afmetingen van de IBC. Hier zijn enkele voorbeelden:

Volumen (l) Lengte (mm) Breedte (mm) Hoogte (mm)
600 / 640 1200 800 1000
800 / 820 1200 1000 1000
1000 1200 1000 1160

Wat weegt een IBC?

Het leeggewicht van een IBC hangt van veel factoren af. Naast het formaat of de capaciteit speelt vooral het materiaal waarvan de IBC en de bijbehorende pallet zijn gemaakt een belangrijke rol. Een IBC met een kunststof tank van 1000 liter, stalen buizenframe en kunststof pallet weegt zo'n 50 kilogram, terwijl een volledig RVS IBC ruim drie keer zoveel kan wegen bij 160 kilogram. Voor de IBC vindt u in de DENIOS online shop altijd een gewichtsspecificatie in de technische gegevens.

Wat wordt er vervoerd in IBC-containers?

De IBC's worden gebruikt voor het opslaan en transporteren van vloeibare stoffen (van water tot gevaarlijke stoffen). Vrij stromende stoffen (zonder klasse) zoals poeder, korrels en bulkgoederen kunnen in principe ook in IBC's worden vervoerd, maar hiervoor zijn meestal speciale silocontainers beter geschikt. Deze worden echter ook vaak aangeboden onder de naam IBC.

Kunnen IBC's worden gebruikt voor gevaarlijke stoffen?

IBC's zijn in principe zeer geschikt om gevaarlijke vloeistoffen te vervoeren en - in overeenstemming met de wet- en regelgeving - ook op te slaan. Maar niet elke IBC is automatisch geschikt voor elke gevaarlijke stof! Het is belangrijk om de IBC te kiezen uit een materiaal dat bestand is tegen en geschikt is voor de betreffende inhoud. Het vervoeren van gevaarlijke stoffen over de openbare weg, binnenvaart en spoorvervoer is alleen toegestaan ​​in UN-goedgekeurde IBC's.

Selecteer de optimale IBC

Welke IBC's zijn er en waar kan ik een IBC krijgen?

In de DENIOS online shop kunt u gemakkelijk IBC's bestellen. Wij bieden een uitgebreid assortiment voor een breed scala aan mogelijkheden en toepassingsgebieden. Onze IBC's zijn optioneel verkrijgbaar met vulopeningen NW 150, 225 en 400. Voor de uitlaat zijn varianten met NW 50 (2") en NW 80 (3") verkrijgbaar.

Welke IBC is geschikt voor mijn toepassing?

IBC's zijn extreem veelzijdig en kunnen voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Er zijn veel verschillende modelvarianten die verschillen in hun eigenschappen en uitrustingskenmerken. De respectievelijke operationele vereisten bepalen de keuze van materiaal, maat en pallet van de IBC. Belangrijk: Als u gevaarlijke stoffen over de openbare weg wilt vervoeren, heeft u voor het vervoer van gevaarlijke stoffen een IBC met UN-keur nodig.

Deze factoren beïnvloeden de keuze van IBC-materiaal:

  • Bestendigheid tegen het betreffende medium en, indien nodig, geschiktheid voor voedsel
  • Eisen aan explosiebeveiliging (bijv. IBC in Ex-uitvoering met antistatische buitenlaag)
  • Brandbeveiligingseisen (bijv. roestvrijstalen IBC's zijn 30 minuten brandwerend - getest door BAM - Federaal Instituut voor Materiaalonderzoek en Testen)
  • Bijzondere eisen door mechanische of thermische belasting (bijv. robuuste IBC's met plaatstalen behuizing)

Deze factoren zijn van invloed op de keuze van de IBC-maat:

  • Hoeveelheid van de betreffende vulling (benodigde capaciteit)
  • Ruimtevereisten/ruimtegebruik

Voor- en nadelen van IBC met houten pallets

Voordelen
Goedkoop
Nadelen
Minder robuust en duurzaam
Niet geschikt voor speciale hygiëne-eisen en gevaarlijke stoffen (risico van absorberende vloeistoffen)
Moeilijk schoon te maken

Voor- en nadelen van IBC met stalen pallets

Voordelen
Zeer slijtvast en robuust, zowel onder mechanische als thermische belasting
Geschikt voor hoge hygiënenormen (voedingsindustrie of gevaarlijke stoffen)
Makkelijk en snel schoon te maken
Nadelen
Risico op corrosie

Voor- en nadelen van IBC met kunststof pallets

Voordelen
Lange levensduur
Geschikt voor hoge hygiënenormen (voedingsindustrie of gevaarlijke stoffen)
Makkelijk en snel schoon te maken
Nadelen
Iets duurder (maar duurzaam)

Voor- en nadelen van IBC's met composietpallets

Voordelen
Combineert de voordelen van beide materialen (hout en kunststof)
Kunststof geleiders beschermen tegen vocht en mogelijke schimmelaantasting
Verhoogde levensduur
Nadelen
Hoger gewicht

Kan ik veilig een gebruikte IBC kopen?

Wie een IBC nodig heeft, staat vaak voor de vraag: nieuw of gebruikt kopen? Een gebruikte IBC is immers niet alleen goedkoop, maar spaart ook hulpbronnen en is milieuvriendelijk. Een gebruikte aankoop is dus niet alleen een optie voor particulieren, maar ook voor industrie, handel en ambacht.

Als u een gebruikte IBC wilt kopen, moet u er zeker van zijn dat deze vakkundig is gereviseerd, dat wil zeggen professioneel gereviseerd. Alleen zo kunt u ervan uitgaan dat de IBC lekkagevrij en voldoende functioneel is. Bedrijven die met gevaarlijke stoffen of gevaarlijke goederen werken, moeten goed letten op de mate waarin de IBC is gereviseerd voordat ze een gebruikte kopen. Bij veel leveranciers worden de gebruikte IBC's gereinigd en hergebruikt. Voor bepaalde doeleinden is dit geen probleem - bijvoorbeeld als u de gebruikte IBC alleen wilt gebruiken voor de servicewatervoorziening of als tegengewicht. Om veiligheidsredenen mag u er echter geen gevaarlijke stoffen meer in opslaan of vervoeren. Kies in dit geval nieuwe goederen of koop een gereviseerde IBC's van DENIOS - want deze combineren de voordelen van reconditionering met optimale veiligheid voor gevaarlijke stoffen:

Bij gereviseerde IBC's van DENIOS zijn alle onderdelen die met het product in aanraking komen nieuw (o.a. binnencontainer en schroefdop) en dus veilig te gebruiken voor gevaarlijke stoffen. De IBC en pallet zijn gebruikt en professioneel gereinigd en gecontroleerd. Dit combineert de hoogste productveiligheid door de nieuwe binnencontainer met het behoud van hulpbronnen door het gebruik van gereinigde en geteste gaascontainers/frames en pallets.

Handling en transport van IBC's

Wie hoch darf man IBC Container stapeln?

Als u IBC-containers wilt stapelen, dient u eerst te controleren of deze hiervoor geschikt zijn. Het is belangrijk dat de IBC een zogenaamde "nestbare" pallet heeft. Je herkent dit aan een uitsparing aan de onderzijde die past in het rooster van de tank eronder. Dit zorgt voor stabiliteit bij het stapelen van de IBC containers. Stapel IBC's niet als ze geen pallet hebben die genest kan worden. Zelfs beschadigde IBC's bieden mogelijk geen veilig houvast meer en mogen niet worden gestapeld. In principe mag u alleen IBC's van hetzelfde ontwerp stapelen.

IBC's mogen nooit worden gestapeld als:

  • Indien ze geen pallet hebben die kan worden gemonteerd
  • Ze hebben een ander ontwerp
  • de tank of het roosterframe is verroest of vervormd;

De maximale IBC-stapelhoogte is onder meer afhankelijk van of u de IBC staand wilt opslaan (statische belasting) of wilt vervoeren, bijvoorbeeld op een vrachtwagen (dynamische belasting). Vuistregel voor staande opslag is: u kunt maximaal 4 IBC's op elkaar stapelen. De toelaatbare stapelhoogte in beweging is afhankelijk van de dichtheid van het vulmateriaal.

Situatie Toegestane stapelhoogte voor IBC's
Statische belasting (staande IBC-opslag) Maximaal 4-voudig
Dynamische belasting (transport), productdichtheid < 1.4 Maximaal 2-voudig
Dynamische belasting (transport), productdichtheid > 1,4 Maximaal 1-voudig
i

Waarschuwing: Deze informatie is slechts een voorbeeld en kan variëren afhankelijk van de IBC-fabrikant! Raadpleeg in ieder geval de gegevens van de fabrikant en/of neem contact met ons op.

Welke accessoires zijn er voor IBC-containers?

In de DENIOS webshop vindt u een breed scala aan accessoires om het hanteren van uw IBC nog veiliger en efficiënter te maken: van de IBC dekselopener over geschikte pompen en roerwerken tot de IBC verwarmingsmantel om bijvoorbeeld stoffen vorstvrij op te slaan of om ze op de gewenste temperatuur te houden.

Welke pomp is geschikt voor IBC's?

Pompen voor IBC's moeten niet alleen op de IBC-schroefdraad passen, maar ook een geschikte dompeldiepte hebben en voor overeenkomstig hoge stroomsnelheden zijn ontworpen. Om grotere hoeveelheden zo efficiënt en ergonomisch mogelijk uit een IBC te pompen, is het zinvol gebruik te maken van een elektrische of persluchtpomp. Handpompen zijn slechts in beperkte mate geschikt voor het incidenteel verwijderen van kleine hoeveelheden uit IBC's. Aangezien de keuze van de juiste IBC-pomp van veel andere factoren afhangt, raden wij onze gids "In 3 stappen naar de juiste pomp" aan.

Hoe kunnen IBC's veilig op het bedrijfsterrein worden vervoerd?

Als het gaat om intern transport is de IBC de beste keuze als het gaat om handling. Omdat hij direct op een pallet staat, kan hij eenvoudig en veilig afzonderlijk worden vervoerd met een palletwagen of vorkheftruck. Controleer in ieder geval de IBC voor transport op beschadigingen en zorg ervoor dat alle openingen goed gesloten zijn. En wees voorzichtig: het risico op lekkage van gevaarlijke stoffen neemt altijd toe wanneer de IBC moet worden verplaatst, bijvoorbeeld bij het opslaan en ophalen. Zorg voor nooduitrusting voor het geval dat. U kunt bijvoorbeeld een mobiele noodset meenemen in een heftruck om ruimte te besparen.

Waarop moet worden gelet bij het vervoer van gevaarlijke stoffen in IBC's op de openbare weg?

Bij het transporteren van IBC's over de openbare weg dient u er altijd voor te zorgen dat de lading goed is vastgezet. Afhankelijk van de dichtheid van de opgeslagen vloeistof mag u IBC's niet of slechts op lage hoogte in de vrachtwagen stapelen. Als u gevaarlijke stoffen in IBC's op de openbare weg wilt vervoeren, kunt u alleen IBC's met UN-transportgoedkeuring gebruiken. Boven bepaalde transporthoeveelheden heeft de chauffeur een rijbewijs voor gevaarlijke stoffen nodig. Let op de juiste identificatie en etikettering van de IBC volgens ADR. Voor noodgevallen kunt u bijvoorbeeld mobiele noodsets meenemen in de vrachtwagen.

Let op: beperkte houdbaarheid!

IBC's van kunststof mogen maximaal vijf jaar vanaf de fabricagedatum (ADR) worden gebruikt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Na 2,5 jaar is een eerste tussentijds test door een gecertificeerd bedrijf vereist. Ook voor bijzonder gevaarlijke stoffen kan een kortere gebruiksduur worden voorgeschreven.

Ook voor roestvaststalen IBC's zijn om de 2,5 jaar ADR-testen vereist. In tegenstelling tot IBC's van kunststof is hier geen algemene houdbaarheidsdatum. De ADR-testen moeten worden gedocumenteerd op het IBC-plaatje.

Opslag van gevaarlijke stoffen in IBC's

Welke wetten zijn van toepassing op de opslag van gevaarlijke stoffen in IBC's?

In de voorschriften voor gevaarlijke stoffen is de IBC's een van de zogenaamde "mobiele containers" (containers die niet zijn geïnstalleerd of permanent zijn geïnstalleerd, maar wel vervoerbaar zijn). Iedereen die gevaarlijke stoffen opslaat in IBC-containers moet voldoen aan de specificaties van PGS 15 voor de opslag van gevaarlijke stoffen in mobiele containers.

Hoe kunnen gevaarlijke stoffen veilig worden opgeslagen in IBC's?

Voor de veilige opslag van gevaarlijke stoffen in IBC's is een opvangbak nodig. Dit zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke stoffen in het milieu vrijkomen bij vulprocessen, lekkages of beschadigingen. In de DENIOS webshop vindt u 's werelds grootste selectie producten voor de opslag van gevaarlijke stoffen met IBC:

Opvangbakken voor IBC

Opvangbakken zijn voor het veilig bewaren van gevaarlijke stoffen. In ons assortiment vind je opvangbakken voor het bewaren van maximaal 10 IBC's.

Naar de opvangbakken voor IBC's

Stellingen voor gevaarlijke stoffen voor IBC

Met stellingen voor gevaarlijke stoffen kunnen IBC's op meerdere opslagniveaus worden opgeslagen. DENIOS heeft oplossingen voor maximaal 6 IBC's.

Naar de Stellingen

Depots voor gevaarlijke stoffen

Depots voor gevaarlijke stoffen kunnen worden gebruikt om 1 of 2 IBC's op te slaan. Voordeel: Ze zijn afsluitbaar en geschikt voor buitenopstelling.

Naar de depots voor gevaarlijke stoffen

Opslag van gevaarlijke stoffen voor IBC

DENIOS opslagsystemen maken de veilige opslag van maximaal 18 IBC's met of zonder brandwerendheid mogelijk. Individuele oplossingen zijn ook mogelijk als er meer ruimte nodig is.

Naar de opslagsystemen

Hoe moet ik IBC's labelen met gevaarlijke stoffen?

IBC's die gevaarlijke stoffen bevatten, moeten op de voor- en achterkant duidelijk gemarkeerd en leesbaar zijn met de juiste etikettering in overeenstemming met de CLP-verordening. Dit is absoluut noodzakelijk om alle in het bedrijf opgeslagen gevaarlijke stoffen duidelijk te kunnen identificeren en goed te verwerken. Bij het bijvullen van de originele container in andere containers (bijv. IBC), moeten deze worden geëtiketteerd zoals de originele container. De vereiste markering van de IBC omvat:

  • Identificatie van de stof of het mengsel
  • Gevarenpictogrammen en bijbehorend signaalwoord
  • Gevarenaanduidingen (H-zinnen)
  • Veiligheidsinstructies (P-zinnen)
  • Fabrikant, inbrenger (importeur) of leverancier
Wij helpen u graag!

Of het nu telefonisch, via e-mail of persoonlijk bij u ter plaatse is - wij helpen en adviseren u graag. Neem contact met ons op.

Gratis deskundig advies 0172 - 50 64 66

Ähnliche Beiträge

Laden...
i

De technische informatie op deze pagina is met zorg en naar ons beste weten en overtuiging samengesteld. Niettemin kan DENIOS B.V. geen enkele garantie of aansprakelijkheid aanvaarden, contractueel, rechtmatig of anderszins, voor de actualiteit, volledigheid en correctheid, noch jegens de lezer, noch jegens derden. Het gebruik van de informatie en inhoud voor eigen of derde doeleinden is dan ook voor eigen risico. Neem in ieder geval de plaatselijk en actueel geldende wetgeving in acht.

Menu
Aanmelden
Uw winkelwagenToegevoegd aan winkelwagen
Ga naar winkelwagen
Wij adviseren u graag!

Bel ons of mail naar info@denios.nl en wij helpen u graag verder.

Ma t/m Do: 08:00 - 17:00 | Vrij: 08:00 – 16:00

Welkom op de Nederlandse DENIOS website! Wist u dat DENIOS Benelux een nieuwe website beschikbaar heeft, speciaal voor onze Belgische klanten. Deze website is beschikbaar in zowel het Nederlands als het Frans. Bekijk www.denios.be