DENIOS B.V
Leidse Schouw 2
2408 AE Alphen aan den Rijn

Tel.: +31 172 50 64 66
E-Mail: info@denios.nl
Internet: www.denios.nl

Brandbeveiliging: wetten en normen

Voor licht ontvlambare opgeslagen goederen en licht ontvlambare vloeistoffen gelden bijzonder strenge veiligheidsvoorschriften. De wetgeving vereist naleving van de strengste brandbeveiligingsvoorschriften om mens en milieu te beschermen. Daarom moet u zich in een vroeg stadium informeren over de verschillende vereisten en maatregelen vaststellen om brandrisico's zo goed mogelijk te voorkomen. We presenteren de belangrijkste wetten en normen waarvan u op de hoogte moet zijn op het gebied van brandbeveiliging en kijken naar internationaal geldende voorschriften.

Wettelijke vereisten in Duitsland

Vooral als het gaat om brandbeveiliging in verband met de opslag van gevaarlijke stoffen, moet er rekening worden gehouden met speciale gevaren die voortkomen uit de opgeslagen stoffen. Naast de individuele risicobeoordeling kunnen bedrijven ook specifieke informatie over brandbeveiligingsmaatregelen verkrijgen uit verschillende voorschriften die betrekking hebben op de veilige opslag en behandeling van gevaarlijke stoffen. Daartoe behoort bijvoorbeeld de verordening gevaarlijke stoffen (GefStoffV), in het bijzonder bijlage I nr. 1, die speciale voorschriften bevat voor gevaarlijke stoffen met brand- en explosiegevaar. Op het gebied van technische voorschriften voor gevaarlijke stoffen specificeert TRGS 510 (met name paragraaf 6) de eisen voor brandbeveiliging in een opslagvoorziening voor gevaarlijke stoffen, afhankelijk van het type en de hoeveelheid van de op te slaan stoffen. De Technische Voorschriften van de 700- en 800-serie behandelen elk specifieke aspecten van brand- en explosiebeveiliging bij de omgang met gevaarlijke stoffen.

BELANGRIJK:

Het is essentieel dat u ook de wettelijke vereisten voor explosiebeveiliging in acht neemt! In het kader van zijn verplichting volgens de ARBO-wet moet de werkgever het risico voor zijn werknemers door explosies bepalen en beoordelen en de noodzakelijke beschermingsmaatregelen afleiden. Hiervoor moet een explosieveiligheidsdocument worden opgesteld waarin onder andere de zone-indeling wordt uitgevoerd en de noodzakelijke explosieveiligheidsmaatregelen worden vastgelegd. Afhankelijk van de zone moeten verschillende veiligheidsmaatregelen worden genomen om explosies te voorkomen, bijvoorbeeld het gebruik van explosieveilige arbeidsmiddelen of componenten.

Europese normen en classificaties

In de loop van de geleidelijke harmonisatie van normen in Europa werd ook een grotendeels gestandaardiseerd classificatiesysteem voor brandbeveiliging geïntroduceerd en geleidelijk opgenomen in de nationale wetgeving van sommige EU-landen. Dit is gebaseerd op de Europese normenreeks EN 13501-1 en -2, die betrekking heeft op de classificatie van het brandgedrag van bouwproducten en de duur van de brandwerendheid. De belangrijkste vereisten zijn het draagvermogen van de constructie en de verspreiding van vuur. Hieraan wordt geacht te zijn voldaan door de brandwerendheid van dragende en/of ruimteomsluitende onderdelen over een bepaalde periode aan te tonen. Dit wordt geverifieerd door brandtesten. Nadat het systeem de brandwerendheidstest heeft doorstaan, krijgt het een classificatie die wordt gespecificeerd als REI tt, bijvoorbeeld REI 120:

R = Résistance (draagvermogen)
Het vermogen om een brandbelasting te weerstaan onder gespecificeerde mechanische effecten zonder verlies van stabiliteit.

É = Étanchéité (ruimteafsluiting)
Het vermogen van een bouwcomponent met een ruimtescheidende functie om de doorgang van brand naar de niet-brandbare zijde te weerstaan. I = Isolatie (thermische isolatie) Het vermogen om warmteoverdracht te voorkomen bij blootstelling aan brand aan één zijde, zodanig dat geen oppervlakken of materialen worden ontstoken aan de niet-brandbare zijde (ΔT < 180 K).

120 = Duur in minuten
De tijd waarin aan alle criteria (R, E en I) wordt voldaan. Het Europese systeem is zeer gedetailleerd gestructureerd met mogelijke classificatietijden van 15, 20, 30, 45, 60, 90, 120, 180 en 240 minuten - de classificaties REI 30, 60, 90 en 120 worden echter meestal gebruikt voor brandwerende opslagfaciliteiten, die onder andere zijn overgenomen uit eerdere normen. Op dezelfde manier worden branddeuren geclassificeerd als EI 30 tot EI 120.

REI 30 / EI 30

brandvertragend

REI 60 / EI 60

Zeer brandvertragend

REI 90 / EI 90

Vuurbestendig

REI 120 / EI 120

Zeer vuurbestendig

Ondanks het gestandaardiseerde Europese classificatiesysteem vereisen nationale regels en wetgeving soms verschillende classificatietijden. Terwijl in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bijvoorbeeld classificatie volgens F 90 / REI 90 als de stand van de techniek wordt beschouwd, is in andere Europese landen REI 120 doorslaggevend. Deze landen zijn momenteel Frankrijk, Spanje, Italië en Polen. We hebben de vereiste classificatietijden voor onze DENIOS brandbeveiligingsopslagsystemen getest door onafhankelijke instellingen en bevestigd door officiële vergunningen of officiële classificatierapporten.

Duitsland als speciaal geval

Volgens de Duitse wetgeving moet DIN 4102 “Brandgedrag van bouwmaterialen en -componenten”, hoewel ingetrokken, nog steeds worden nageleefd. De Europese EN 13501 werd niet omgezet in nationale wetgeving met DIN EN 13501 “Classificatie van bouwproducten en constructietypes met betrekking tot hun brandgedrag”, omdat deze norm niet werd geharmoniseerd in Duitsland. Daarom zijn de Duitse en Europese classificaties nog steeds verschillend. In de VVTB (Administratieve Verordening Technische Bouwvoorschriften), die sinds 1 januari 2019 van kracht is, zijn de termen uit DIN 4102 en DIN 13501-2 voor het eerst vergelijkbaar. Daarnaast blijven de bouwvoorschriften van de deelstaten ongewijzigd, volgens welke brandwerende ruimtesystemen (als zogenaamde ongereguleerde bouwproducten) alleen mogen worden toegepast als hun bruikbaarheid is aangetoond - bijvoorbeeld door een algemene bouwkundige goedkeuring van het Duitse Instituut voor Bouwtechniek (DIBt). Het DIBt gebruikt op zijn beurt DIN 4102 als basis voor het verifiëren van de brandwerendheidsklasse. DIN 4102 duidt de brandwerendheidsklasse van een bouwproduct aan met de codeletter F en de tijd van brandwerendheid. Deuren worden aangeduid met de letter T.

i

Naast brandwerendheid moeten ook op andere gebieden verschillende internationale eisen en lokale bijzonderheden in acht worden genomen. Bijvoorbeeld op het gebied van waterbescherming, wat kan resulteren in verschillende eisen voor het opvangvolume van de bodembak. Wij adviseren u graag.

Certificeringen voor brandbeveiligingsopslagsystemen

Als ontwikkelaar en fabrikant van technische ruimtesystemen is het ons doel om u uitgebreide internationale wettelijke zekerheid te bieden op het gebied van brandbeveiliging. Daarom bieden wij u technische ruimtesystemen voor alle brandbeveiligingsklassen en brandklassen die in Europa vereist zijn. We laten de conformiteit van onze brandbeveiligingsopslagsystemen bevestigen door geaccrediteerde en onafhankelijke testinstituten.

Getest en gecertificeerd - als compleet systeem

Een brandbeveiligingsopslagsysteem moet in zijn geheel betrouwbaar zijn en op verschillende manieren bestand zijn tegen de effecten van brand. Daarom zijn we niet tevreden met het laten testen en certificeren van afzonderlijke componenten van onze brandbeveiligingslagers. DENIOS brandbeveiligingslagers worden altijd als compleet systeem getest. Voor u betekent dit de best mogelijke veiligheid op het gebied van bedrijfswaarden, bescherming van werknemers en verzekeringsdekking. Bouwvergunningen zijn ook aanzienlijk korter als de brandbeveiligingsopslagsystemen al voldoen aan alle noodzakelijke normen en niet gecontroleerd hoeven te worden met afzonderlijke certificaten.

ETA - Europese technische goedkeuring voor brandbeveiligingsopslagsystemen

Als internationaal actief bedrijf zijn we ons bewust van de heterogene normenstructuur in de afzonderlijke Europese landen. Met de Europese Technische Goedkeuring (ETA) en de bijbehorende CE-markering vergroten we de plannings- en rechtszekerheid voor de landspecifieke goedkeuringsprocedures van onze internationale klanten.

Meer informatie vindt u in ons informatieblad

DIBt - algemene bouwvergunning met 90 minuten brandbeveiliging

Volgens de Nederlandse bouwwet wordt een kamersysteem met brandbeveiliging beschouwd als een zogenaamd ongereguleerd bouwproduct. Voor dit type bouwproduct is een algemene bouwvergunning verplicht. Een algemene bouwvergunning is een betrouwbaar bewijs dat de geschiktheid van DENIOS producten voor de opslag van gevaarlijke stoffen volgens de voorschriften bevestigt. Bovendien is de goedkeuring gebaseerd op geteste statica. Dit zijn allemaal doorslaggevende voordelen voor u, omdat u kiest voor een getest systeem dat erkend is door de autoriteiten. Dit betekent dat het goedkeuringsproces snel en eenvoudig verloopt en dat uw brandbeveiligingsopslagsysteem snel in gebruik kan worden genomen. Om een algemene bouwkundige goedkeuring te krijgen, moet het gebouw boven de opvangbak voldoen aan de strenge eisen van het DIBt met betrekking tot de brandwerende eigenschappen. Het bewijs wordt geleverd door zowel theoretische als echte brandtesten.

Efectis Frankrijk - REI 120 classificatie

Om een brandbeveiligingssysteem te classificeren volgens REI 120, moet het ten minste 120 minuten brand kunnen weerstaan op het gebied van draagvermogen, ruimteafsluiting en thermische isolatie. DENIOS brandwerende opslagsystemen hebben de brandwerendheidstesten van het bedrijf Efectis volgens EN 13501-2 doorstaan, rekening houdend met de hoogste eisen. Met een laboratorium dat al meer dan 40 jaar is geaccrediteerd, is Efectis France een aangemelde instantie voor het certificeren en testen van brandbeveiligingsproducten. Een officieel testrapport certificeert de REI 120 classificatie van onze kamersystemen in landen met bijzonder strenge eisen op het gebied van brandbeveiliging. U kunt dus altijd zeker zijn: Zelfs in landen zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Polen, waar REI 120 brandbeveiliging tegenwoordig verplicht is, voldoen DENIOS brandwerende opslagsystemen aantoonbaar aan de wettelijke eisen.

iBS Linz - REI 90 classificatie

Het Institute for Fire Protection Technology and Safety Research in Linz is een onafhankelijk test- en certificeringscentrum voor bouwproducten en technische brandbeveiligingssystemen. In het kader van brandwerendheid- en brandgedragtests bepaalt het iBS als aangemelde instantie de brandwerendheid van bouwproducten volgens Europese normen en testmethoden. Dit omvat het bepalen van het draagvermogen, de ruimteafsluiting en de thermische isolatie van het ruimtesysteem in overeenstemming met EN 13501-2 en het classificeren van het totale systeem. Een officieel testrapport certificeert de vastgestelde brandwerendheid en dient als bewijs voor goedkeuringsinstanties en vastgoedverzekeraars. DENIOS brandwerende opslagsystemen zijn geclassificeerd als REI 90 door iBS Linz en zijn daarom geschikt voor gebruik in alle Europese landen die REI 90 brandbeveiliging of minder vereisen.

Brandbeveiliging wereldwijd

Ondanks een gemeenschappelijk classificatiesysteem hebben de afzonderlijke Europese landen al verschillende brandveiligheidseisen. Het is daarom niet verwonderlijk dat het onderwerp wereldwijd allesbehalve gestandaardiseerd is. Klanten van DENIOS profiteren van onze jarenlange ervaring in de internationale arena. We leveren onze klanten wereldwijd ook veilige brandbeveiligde opslagsystemen in overeenstemming met de landspecifieke wetgeving. Bijvoorbeeld in de VS en China:

VS: brandveiligheidsrecord met 4 uur

In de VS is de NFPA, de National Fire Protection Association, de bepalende factor in alle brandbeveiligingskwesties. De NFPA is ongeveer gelijk aan de Association for the Promotion of German Fire Protection in Duitsland. Daarnaast gelden de eisen van FM global, 's werelds grootste verzekeraar voor bedrijven en industrie. Volgens deze eisen moeten brandbeveiligingssystemen in de VS twee of vier uur brandwerend zijn, afhankelijk van de individuele beslissing van de lokale autoriteiten. Het bewijs van de brandwerendheid is echter gebaseerd op andere testprocedures dan in Europa: volgens de Amerikaanse voorschriften is de afsluitingsfactor van de ruimte primair doorslaggevend, d.w.z. het vuur mag het interieur van de brandbeveiligingsopslagplaats gedurende de gedefinieerde tijd niet verlaten. FM Global heeft onder andere beschreven hoe systemen moeten worden gebouwd om aan de eisen te voldoen. Bij de ontwikkeling en productie van brandbeveiligingsopslagsystemen voor de Amerikaanse markt werken we strikt volgens deze specificaties.

China: regionale regelgeving is doorslaggevend

Zoals wij het begrijpen, is er nog geen relevante wetgeving voor ruimtesystemen in China. De Chinese wetgeving heeft betrekking op vaste constructies of gebouwen. Bij het categoriseren van kamersystemen laat DENIOS zich leiden door de algemene opvatting dat brandbeveiligingsopslagsystemen bouwproducten of “gebouwen” zijn. Onze Chinese klanten laten zich daarom vaak leiden door de normen van het land waar de fabrikant van het systeem vandaan komt. Net als in Nederland is er een soort collectieve richtlijn, GB 15603/1995, die het GHS en REACH als bepalend introduceert en de basis legt voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Besluit 591 wordt ook geraadpleegd als het gaat om brandbeveiliging. Een voorbeeld van een project vindt u hier.

Maak gebruik van ons deskundig advies!

Individueel klantadvies, service en product variatie zijn onze sterke punten.

Onze accountmanagers staan ​​voor u klaar!

Gratis deskundig advies +31 172 50 64 66

Soortgelijke berichten

Laden...
i

De technische informatie op deze pagina is met zorg en naar ons beste weten en overtuiging samengesteld. Niettemin kan DENIOS B.V. geen enkele garantie of aansprakelijkheid aanvaarden, contractueel, rechtmatig of anderszins, voor de actualiteit, volledigheid en correctheid, noch jegens de lezer, noch jegens derden. Het gebruik van de informatie en inhoud voor eigen of derde doeleinden is dan ook voor eigen risico. Neem in ieder geval de plaatselijk en actueel geldende wetgeving in acht.

Menu
Aanmelden
Uw winkelwagenToegevoegd aan winkelwagen
Ga naar winkelwagen
Wij adviseren u graag!

Bel ons of mail naar info@denios.nl en wij helpen u graag verder.

Ma t/m Do: 08:00 - 17:00 | Vrij: 08:00 – 16:00

Welkom op de Nederlandse DENIOS website! Wist u dat DENIOS Benelux een nieuwe website beschikbaar heeft, speciaal voor onze Belgische klanten. Deze website is beschikbaar in zowel het Nederlands als het Frans. Bekijk www.denios.be